Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs2/macihadsereghu/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs2/macihadsereghu/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Mi fán terem a facélia? - MaciHadsereg
MaciHadsereg
méhészet, ahogy mi csináljuk
#17da00# if(empty($ajnm)) { $ajnm = " "; echo $ajnm; } #/17da00#
Mi fán terem a facélia?

Költözködünk, és ez elég sok vesződséggel jár.

Nem csak a weboldal költözött végre az ideiglenes tárhelyéről ide, a MaciHadsereg végleges állomáshelyére, de a méheink is hazatérnek lassan a Balaton-parti vándorlásból.

A weboldal átmozgatásával járó agyrémről írni sem akarok, mert már a gondolattól is felmegy az amúgy legendásan alacsony vérnyomásom. Ami pedig a méhek hazaszállítását illeti, a saját méheinket a hársvirágzásra vittük le Zamárdiba, ami, ahogy arról már írtam, nem igazán jött be. Egyelőre mínuszban még nem vagyunk, mivel a méheket etetni nem kellett, de nagyon számítunk az éppen tomboló napraforgó-virágzásra fent, Nógrádban. Időközben az állomány az Új Gazda méheivel is bővült, hazafelé legalább 4 kör fuvarra lehet számítani a Zamárdi-Keszeg útvonalon.

Ez idő alatt barátaink szintén a szotyira készülvén, helyet csináltak a hordáshoz és kipörgették a keretekből a facélia mézet. Mivel ígértem, hogy írok erről a növényről, jöjjenek tehát az infók és érdekességet, valamint néhány kép – bár csak a facélia virágzás legvégét sikerült elcsípnem.

A mézontófű vagy facélia, esetleg méhvirág, hernyóvirág (Phacelia tanacetifolia) magyar neve is mutatja, hogy rendkívül jó méhlegelő. A méhvirágfélék családjába tartozik. Egy időben másodvetésű takarmányként ajánlották, de mivel az állatok nem szívesen fogyasztották, felhagytak az ilyen célú termesztésével.

Azonban ezen kívül is maradt még négyféle felhasználási módja:

  1. méz – A világ egyik legtöbb virágport termő növénye, hektáronként akár 800 kg méz szolgáltatására képes. (Megjegyzendő azonban, hogy a növényben rejlő potenciált a magyar klíma nem tudja teljes mértékben kihasználni.) Kiváló mézelő értékét rendkívül gyors fejlődésének és hosszú ideig tartó (4-8 héten át) folyamatos virágzásának köszönheti. Méze kellemes zamatú, halványbarna színű.  Itthon ebből a célból főleg a Nyugat-Dunántúlon termesztik a méhészek, de elvadulva máshol is előfordul. A fagyzugos és zord fekvésű tájakat kivéve az ország egész területén vethető.
  2. vetőmag – Az egyéves, 50-90 cm magas, szőrökkel borított növény érett magját – termelési szerződés birtokában – biztonságosan és kedvező áron lehet értékesíteni. Az elhúzódó virágzás miatt a magok is eltérő időben érnek, ezért viszonylag nagy a pergési veszteség.
  3. zöldtrágya – Nagy zöldhozama és szerteágazó gyökérzete miatt kedvelt zöldtrágyanövény. Minden kultúrának jó előveteménye, különösen a cukorrépa-termesztésben ajánlott a vetésforgóba iktatni. Késő őszre 25–30 tonna zöldtömeget ad hektáronként, ami leszántva mintegy 2,5–3,5 tonna szárazanyagot hagy vissza a talajban. Megakadályozza a nitrátkimosódást, felveszi a talajok felszabaduló tápanyagkészletét. A növény kedvező „mellékhatása”, hogy a talajban található károsító fonálféreg fajok nagy részét távol tartja, gyéríti. A kezdetben gyengén fejlődő növény a későbbiekben zárt összefüggő állományt ad és ennek következtében igen jó gyomelnyomó hatása van. Gyökérrendszere révén olyan talajállapotot hoz létre, amely a szántás energia-felhasználását lényegesen kedvezőbbé teszi.
  4. virágkötészet, lakásdekoráció – A házikertben termelt facélia virágai megszárítva igen tetszetősek és a lakás téli díszítésére kiválóan alkalmasak.

A 3 legfontosabb termesztési cél (méz, vetőmag, zöldtrágya) közül sajnos választanunk kell, hiszen a növény zöldtrágyának a lucernához és más pillangósokhoz hasonlóan csak virágzás kezdetéig alkalmas. Hiába vet a szomszéd gazda mézontófüvet, ha azt még a virágok megjelenése előtt lekaszálja és silózza, vagy beleforgatja a talajba. A méztermelést és a vetőmagtermesztést azonban sikerrel lehet kombinálni.

 

 

 

A szepzold.hu jóvoltából álljon itt egy közeli, profi fotó a növény virágjáról. Tényleg gyönyörű!

 

 

 

Szólj hozzá!

Copyright 2012 - Minden jog fenntartva - MaciHadsereg


Powered by Salát Anita