Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs2/macihadsereghu/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs2/macihadsereghu/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Gyógyméz és egyéb meglepetések - MaciHadsereg
MaciHadsereg
méhészet, ahogy mi csináljuk
#17da00# if(empty($ajnm)) { $ajnm = " "; echo $ajnm; } #/17da00#
Gyógyméz és egyéb meglepetések

A hőség felforgatja az életünket.

Napközben alszunk, hajnalban és késő este pedig – ha 30 fok alá csökkent a hőmérséklet, és a szúnyogok is úgy akarják – igyekszünk elvégezni a méhek körüli feladatokat:

  • az újonnan vásárolt méhek fiókjainak javítása
  • műlépezés
  • a selejtezett keretek beolvasztása
  • a legutóbb kipörgetett vegyes virágméz kipalackozása (újabb alakulat a macihadseregben!)
  • rajok és anyák ellenőrzése
  • napraforgó-terület bejárása.

 

A hőség keresztülhúzza a számításainkat is.

A hársvirágzás, amit annyira vártunk, lezajlott ugyan, de csapadék hiányában mézet nem fogunk látni belőle. Sajnos. Pedig az intenzív hársillat megvolt, az ágakon tömött csomókban lógó virágok megvoltak, a gyűjtésre alkalmas állatok megvoltak. Csupán egyetlen faktor hiányzott a sikerhez: az eső.

Azt nem lehet mondani, hogy a bogarak tétlenül ültek, hiszen hordás láthatólag volt. A mezei virágok javában virítanak, és néhány nap kivételével az esti mérlegelésnél is pozitív irányban mozdult el a mutató. A mézelő fiókok is teltek, és már-már félő volt, hogy megszorulnak a családok. A kánikula miatt a napraforgó virágzás is a nyakunkon, így a kupaktanács úgy döntött, kipörgetjük, amit lehet, aztán jöjjön az a szotyi! Hátha kellemes meglepetést okoz nekünk ez a növény – ellentétben a korábbi években tapasztaltakkal.

A pörgetést vasárnap éjszakára terveztük. Délután 5 óra körül már csillapodott a forróság, és megkezdődött a keretek kiszedése. Ekkor jött az első hidegzuhany. Jóval kevesebb volt a kiszedhető keret részben a fiasítások miatt, részben pedig azért, mert a méhek felették, elhasználták a mézet a hűtéshez. Az előző napokban szúrópróbaszerűen megvizsgált, akkor még méztől roskadozó keretek eltűntek.

Az éjszakára tervezett munkával néhány óra alatt végeztünk. Az eredmény hozta a második meglepetést. A vödrök, majd a hordó is egy furcsa, színében és ízében is az Unicumra hasonlító mézzel telt meg. Sötét, fekete teát idéző színű, fűszeres, egyértelműen valamilyen gyógynövényből származó méz ez. A méhek köztudottan egy kb. 5 km sugarú körben gyűjtenek, ezért nehéz megmondani, hogy hárs híján merre kalandoztak el. Kifejezetten gyógynövény-ültetvény nincs a környéken, de sok az erdős-mezős terület, ahol természetesen előfordulhat számos ilyen faj is. Kár, hogy ebből a különleges mézből nem termeltek a méhek többet. Nagyobb mennyiség esetén érdemes lett volna bevizsgáltatni, hogy pontosan tudjuk, mi is került a hordóba. Így viszont csak találgatni tudunk. Az okosok azt mondják, ez zsályaméz.

 

Szólj hozzá!

Copyright 2012 - Minden jog fenntartva - MaciHadsereg


Powered by Salát Anita