Én és az EU - MaciHadsereg
MaciHadsereg
méhészet, ahogy mi csináljuk
#17da00# if(empty($ajnm)) { $ajnm = " "; echo $ajnm; } #/17da00#
Én és az EU
Kategóriák: Támogatás, Teendők

Az Agrya honlapján szombaton megjelent, hogy végre pont kerül a Fiatal Gazda támogatási rendelet végére. Közzé is tették a véglegesnek szánt verziót, ami majd a Magyar Közlönyben való kihirdetéssel válik hatályossá. Mivel fiatal vagyok (relatíve), és épp most készülök mezőgazdasági termelő tevékenységbe fogni, ennek a pályázati kiírásnak én vagyok a tökéletes célpontja. Nézzük, hogy milyen bürokratikus dzsungelen kell átverekednem magam ahhoz, hogy hozzáférjek egy kis uniós támogatáshoz.

A korábbi szövegezéssel ellentétben, a támogatáshoz őstermelőként nem, csakis egyéni vállalkozóként férhetek hozzá. Ennek nem örülök. Vár itt még rám egy alapos beszélgetés a könyvelőnkkel, hogy ez milyen költségekkel is jár. Ha a végén a számok nem lesznek túlságosan riasztóak, akkor el kell indítanom ezt a folyamatot.

A benyújtandó pályázat A, B, C és D részből áll. Az A és B részben különböző feltételeket kell teljesíteni, vállalásokat tenni (mekkora üzemméret létrehozását vállalom, mikorra, hajlandó vagyok-e tanyára költözni stb.), és ezért összesen minimum 77 pontot összegyűjteni. Ez ugyanis a „beugró”. A vállalások tekintetében természetesen a MaciHadsereg vezérkarának osztani-szorozni kell, plusz konzultálni a nálunk sokkal tapasztaltabb méhészekkel: mi az, ami reálisan bevállalható és megvalósítható. Vannak azonban adottságok, amelyeken nem lehetséges változtatni. Nő vagyok, ez jelen esetben 2 pontot hoz a konyhára. A C rész a Pénzügyi tervet, a D rész pedig az Üzleti tervet takarja. Itt is van egy minimum ponthatár, amit el kell érni, de ez majd egy következő lépés lesz.

Ha lehet hinni a most közzétett verziónak, akkor a támogatási kérelmeket július 16. és augusztus 16. között lehet majd benyújtani, és a minimum teljesítendő üzemméret méhészet esetén minimum 100 család, amelyre a vissza nem térítendő támogatás 20000 euró. Érdeklődve várom a hivatalos megjelenést.

 

Szólj hozzá!

Copyright 2012 - Minden jog fenntartva - MaciHadsereg


Powered by Salát Anita