Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs2/macihadsereghu/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /web/htdocs2/macihadsereghu/home/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Én és az EU 2. – papír hegyek - MaciHadsereg
MaciHadsereg
méhészet, ahogy mi csináljuk
#17da00# if(empty($ajnm)) { $ajnm = " "; echo $ajnm; } #/17da00#
Én és az EU 2. – papír hegyek
Kategóriák: Marketing, Támogatás, Teendők

EUME, SFH, MVH, TÉSZ, adószám, regisztrációs lap, hiteles másolat, üzleti terv, pénzügyi terv.

Zsong a fejem.

Megjelent a Fiatal Gazda támogatás, és a tegnapi naptól számítva 1 hónapon keresztül lehet beadni a pályázatokat. Ez az oka a hatalmas papírkupacnak az ebédlőasztalon. Már mindent többször átolvastam, úgyhogy talán ideje lenne nekiállni, és ténylegesen összeállítani a pályázati anyagot.

A minap egy állásinterjún azt kérdezték tőlem, hogy szerintem Magyarországon, mint nagy agrártradíciókkal rendelkező országban, az utóbbi években miért nem sikeres éppen ez a szektor. Én akkor azt válaszoltam, hogy a mezőgazdaság sajnos nem jelent vonzó karrierlehetőséget a fiataloknak. Hiányzik a marketing. Hiányoznak a mosolygó, elégedett gazdák, akik azt hirdetik minden mozdulatukkal, hogy vidéken élni, friss levegőt szívni, egészséges környezetben lenni, állatokat nevelni jó. Ma nem menő növénytermesztést vagy állattenyésztést tanulni. Borászat? Talán.

De mi van, ha azt mondom, hogy egy légkondicionált, számítógéppel felszerelt kombájnra kell felülni? És a gazdálkodás helyszíne, a „vidéki tanya” valójában egy erdő közepében álló, minden kényelemmel felszerelt birtok, ahol a garázsban áll a 4×4 meghajtású terepjáró? Fogadjunk, hogy minden tinédzsernek felcsillan a szeme.

A John Deere-hez viszont kell a támogatás. A támogatáshoz pályázni kell. A pályázat elkészítéséhez kell egy számítógép, internet és egy talpraesett ember, aki képes és hajlandó kutakodni a világhálón, letölteni, kinyomtatni, kitölteni, szkennelni, regisztrálni, összeszedni minden háttérinformációt és összegyúrni azokat egy pályázati anyaggá. Mondhatnám, hogy ez gyerekjáték, de nem az. Én most még nekiugrok, de nem tudom, hogy 10 év múlva is vállalkoznék-e rá. Mert új generációk jönnek, és velük új módszerek.

Én bízom benne, hogy ugyanúgy, ahogy a pálinka és a kalocsai hímzés ma ismét virágkorát éri, a fiatalok újra felfedezik majd a mezőgazdaságot is. Ha nem, nagy baj lesz.

Szólj hozzá!

Copyright 2012 - Minden jog fenntartva - MaciHadsereg


Powered by Salát Anita